Çocuğunuzla sohbet yaparak konuşmak

Çocuğunuzsohbet yaparak konuşmak

Çocuk, kapalı bir kutu içinde bilmecedir, bir labirenttir. Her an değişik bir yapıya sahiptir, bir önceki davranışı bir sonrakine uymaz. Sizlere çocuğunuzu tanımada yardımcı olacak, çocuğunuza çocuk gözüyle bakmanızı sağlayacak bazı kriterler sunuyoruz. Anlayış ve sabır dolu, içinde hoşgörü, sevgi olan bir bakış açısı sizleri, çocuklarınızla bir bütün kılar. Size acele etmeniz söylendiğinde sıkılmış mıydınız?

Çocuğunuzun doğal temposu sizinkinden çok daha yavaştır. Onun, sizinki gibi, yetişkinlere özel zaman kavramı yoktur. Yapacağı işler ona o denli ivedi görünmez. O sizin yaptığınız gibi gelecek zaman için plan yapamaz. Çocuğunuz için o anki yaşantısı önemlidir.

Biri size ne yapmanız gerektiğini söylediği zaman alınır mısınız?

Özgür olma isteği, çocuğunuzdaki en güçlü dürtülerden biridir. Sizin yardımınıza ihtiyaç duymasına ve bunu istemesine karşın, küçük bir çocuk, özgür olmak için çok güçlü bir dürtüye sahiptir. Kendisi için kendi kendine yapabildiği kadar çok şey yapabilmesi önemlidir.

Değer verdiğiniz birisi duygularınızı incittiği zaman neler hissettiğinizi hatırlıyor musunuz?

Çocuğunuz bir yetişkin gibi duygularını kontrol etmeyi henüz öğrenememiştir. O, her şeyi çok doğrudan ve güçlü olarak hisseder. Duygularını bir yetişkin gibi açıklayabilmeyi henüz öğrenmemiştir. İncinmiş duyguları içine gömülmüş olarak kalabilir, ya da bu duygular kendilerini kırılmış öfkeli başka davranışlarla belli edebilirler.

Bir arkadaşınız sizi istemeyerek de olsa, küçümsediği için ona hiç kırıldığınız oldu mu?

Çocuğunuz çok güçlü bir kişisel onur duygusuna sahiptir. O kişisel bir incinmeyi silip atamaz, onu çözümleyemez ya da kendi kendine bunun açıklamasını yapamaz. Çocuğunuza göre, onun kendisine yapılan bir saldırı, onu bir insan olarak reddetmektedir. Bu, birisinin onun değersiz ya da başarısız olduğunu söylediği anlamına gelir.

Hiç hayranlık duyduğunuz ve ona benzemeye çalıştığınız bir kişi oldu mu?

Çocuğunuz, ona en yakın olan yetişkinleri taklit ederek öğrenir. Küçük çocuğun anne ve babası, yaşamı öğrenmede taklit ettiği örnek kişilerdir. Çocuk çevresindeki yetişkinlerin davranışını kopya eder ve gördüklerini ileride ve olgunlaştıkça kullanmak üzere depo eder.

Başkalarının sizi anlayamadıklarını düşündüğünüz oldu mu?

Çocuğunuz için sohbet odak noktası kendisidir. O yalnızca kendi duygularının ve isteklerinin farkındadır, başkalarının neler duyup hissettiğini anlayamaz. Çocuk yavaş ve doğal bir yolla, uzun yılların sosyal ilişkileriyle, başkalarının varlığının farkına varır.

Çevreniz temiz, derli toplu ve iyi düzenlenmiş olduğunda kendinizi iyi hisseder misiniz?

Çocuğunuzun çok güçlü bir düzen duygusu vardır. Gününü düzenli geçirmesi için, yaşantısında düzenli bir ortam ister. Küçük bir çocuk düzensizlikten çok etkilenebilir, hatta sıkıntının nedenini bilmese bile herhangi bir şey yerli yerinde değilse ağlayabilir de.

Herhangi bir şeyi, onunla ilgili bir kitap okuyarak, başkalarını seyrederek, ya da birisinin size onun hakkında bilgi vermesiyle öğrenebileceğinizi sanıyor musunuz?

Çocuklar her şeyi duyularını kullanarak ve yaparak öğrenirler. Yetişkinler bazı şeyleri okuyarak seyrederek ya da gerekli bilgileri alarak, hatta duyarak öğrenebilirler, ancak çocuklar her zaman yaparak öğrenirler. Her şeyi dokunarak öğrenirler.

Yeni bir şey öğrendiğinizde kendinizi çok iyi hissettiğiniz oldu mu?

Çocuktaki temel ana dürtü, büyümek ve gelişmek için duyulan dürtüdür. Yeni şeyleri öğrenmek ve keşfetmek çocuğa heyecan verir.

Yeni bir şeyi öğrenmenin ve onu tekrar tekrar yapmanın zevkini hatırlayabiliyor musunuz?

Tekrar, çocuğunuzun öğrenmesini sağlayan önemli bir yoldur. Çocuk, bir etkinliği sürekli tekrar ederek iyi öğrenir. O herhangi bir şeyi becerebilme, onun gerçekleşmesini sağlama, çevresindeki dünyayı kontrol edebilme gerçeği ile büyülenir.

Bir önceki yazımda « makalem ilgini çekebilir. Okumak istermisin ?
2 yorum
1.667 okuma
5 Haziran, 2017
admin

Site web editörü olan admin makale yazarlığı yapar. Site web editörü olan admin makale yazarlığı yapar. Site web editörü olan admin.


300x250 reklam

Yorumlar



Yorumlar (2 Yorum)

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?


Sohbet Canlı chat Sohbet odaları Chat