Televizyon Zararı

 Televizyon Zararı
ÖZELLİKLE yaşlı insanlardan şu sözleri çok sık duyarsınız: Televizyon çıkalı eski muhabbetler kalmadı. Biz bu haklı sözleri değiştirerek şöyle diyoruz: Televizyon çıkalı anne babalar çocuklarına eskisi kadar zaman ayıramaz oldu. Anne gündüz televizyon izlerken eteğine yapışan çocuğu başından savmak için git oyuncaklarınla oyna, görmüyor musun televizyon izliyorum der. Baba işten dönüp akşam yemeğini yedikten sonra koltuğuna oturur, eline kumandayı.
Geliri yerinde, okumuş ailelerin çoğu çocuk odasına da televizyon almaktadır. Alırken çocukla bir anlaşma yapar ve söz vermesini isterler: Ancak ödevini yapıp dersini çalıştıktan sonra televizyon izleyeceksin. Çocuk hiç düşünmeden söz verir. Aslında bu anlaşmada iki taraf da birbirini aldatmaktadır. Anne babanın amacı çocuktan kurtulmak, çocuğun da amacı televizyon sahibi olmaktır. Araştırmalar, odasına televizyon alınan çocukların, beklenenin aksine okumazlar.
Çocuklarda televizyon seyretme alışkanlığı sadece okul başarısını etkilemekle kalmıyor; fiziksel, sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimlerini de yavaşlatıyor. Çocuk, televizyon başında yeterince hareket etmediği ve biriken enerjisini harcayamadığı için devamlı kilo almaktadır. Sokakta arkadaşlarıyla oyun oynayan ve koşan bir çocuk birikmiş vücut enerjisini boşalttığı için rahatlamakta; eve sakinleşmiş olarak dönmektedir. Halbuki televizyonun karşısında saatlerce zaman geçirmek gerçekten insanın içini karartan bir durum olmaktadır
Televizyona düşkün çocuklarda sosyal beceriler zayıflamaya ve içe dönük bir kişilik gelişmeye başlar. Ailesiyle, arkadaşlarıyla ve diğer insanlarla sosyal ilişki kurmada isteksiz davranırlar. Televizyon izleyen bir çocuk, kendisi birşey üretmemekte, sadece başkaları tarafından üretilen şeyleri izlemekte veya oynamaktadır. Hazırı kullanmaya alışmış bu çocuklarda el becerileri ve motor hareketler gelişmez, büyüklerin yardımı olmadan kendi başlarına bir iş bceremez.
Küçük yaştan itibaren televizyon izlemeye alışan çocuklarda gelişim bozuklukları daha belirgin ve daha ciddidir. Bu çocuklar akranlarına nazaran daha geç yürür ve daha geç konuşurlar. Konuşulanları ve kendilerine verilen direktifleri anlamakta güçlük çekerler. Dil becerileri gelişmediği için isteklerini büyüklerin elinden tutarak veya işaret ederek anlatmaya çalışırlar. Anneye aşırı bağımlıdırlar. Yabancılarla duygusal ilişkiye giremezler. Öpülmekten ve koklanmak isterler.

Bir önceki yazımda « makalem ilgini çekebilir. Okumak istermisin ?
3 yorum
1.363 okuma
5 Kasım, 2016
admin

Site web editörü olan admin makale yazarlığı yapar. Site web editörü olan admin makale yazarlığı yapar. Site web editörü olan admin.


ETİKETLER :
300x250 reklam

Yorumlar



Yorumlar (3 Yorum)

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?


Sohbet Canlı chat Chat